top of page

Sinumerik 840d - 828d Yetki Seviyeleri

Merhaba ArkadaÅŸlar,


Sinumerik de belli ayarları yapabilmek için seviyelere bölünmüş yetkilendirmeler bulunmaktadır. 7 farklı yetki seviyesi bulunmakta bunlardan 3 tanesi Sinumerik ekrana girdiğimiz şifreler 4 tanesi fiziksel olarak bize MCP üzerinde sunulan anahtar ile sağlanmaktadır.


Sinumerik ekranda Ekran üzerinden girilen şifreler aktif ise anahtar seviyeleri açıklamada gözükmek ancak ekran üzerinden girilen seviyeler düşürülürse MCP anahtar seviyeleri ekranda gözükür.

Seviyeler

Ekran Ãœzerinden Girilen Åžifreler

Seviye 1 --> Üretici Modu (Manufacturer) Bu modu kullanabilmek için şifre olarak SUNRISE şifresini giriş yapıyoruz.

Bu mod bize ne tip yetkiyi açar : üretici firmanın makine üzerinde yaptığı bütün ayarları değiştirme ve tekrardan programlanabilir duruma getirir. Bu yüzden bu mod açıkken dikkatli bir şekilde hareket etmek gerekir.


Seviye 2 --> Servis Modu(Services) veya Kurulum Mühendisi Modu

Bu modu kullanabilmek için şifre olarak EVENING şifresini giriş yapıyoruz.

Bu mod bize ne tip yetkiyi açar : üretici firmadan makine müşteri sahasına gittiğinde kurulumu yapacak servis ya da kurulum mühendisinin ihtiyacı olan parametreleri açmaktadır. Bu mod açıkken dikkatli bir şekilde hareket etmek gerekir.


Seviye 3 --> Kullanıcı Modu (User)

Bu modu kullanabilmek için şifre olarak CUSTOMER şifresini giriş yapıyoruz.

Bu mod bize ne tip yetkiyi açar : Makine müşteriye kurulmuş ve teslim edilirken bu modu açık halde teslim edilir. Müşteri makine ye atanan işlevleri , programları ve verileri kullanabilir. Bazen üretici tarafından oluşturulmuş özel ekranlara sadece bu mod veri girişi izni verecektir.

Sinumerik özelleştirilmeye çok uygun bir CNC ünitesidir. Burada anlattığım yetkilerin bazıları sizin makinede farklı amaçlar adına kullanılmış değiştirilmiş olabilir burada anlatılan olması gereken ayarlardır.

MCP Anahtar ile gelen yetkiler.


3 tip anahtar bulunmaktadır.

Turuncu - Seviye 0-3 arası

Yeşil - Seviye 0-2 Arası

Siyah - Seviye 0-1 Arası


Seviye 4-->Programcı

Bu modu kullanabilmek için Anahtar 3 konumuna getirilir.

Bu mod bize ne tip yetkileri açar : Makine üreticileri müşteri özelinde yazdığı alt programları yetkilendirebilirler burada amaç müşterinin yaptığı işe özel program üreterek makinesinin sunduğu işi müşteri bazlı özelleştirmektir. Burada Programcı özel olarak oluşturulan programlara etki etmek için bu mod'a ihtiyac duyacaktır. Bu modda Programcı her türlü programı makineye atabilir.


Seviye 5-->Deneyimli Operatör

Bu modu kullanabilmek için Anahtar 2 konumuna getirilir.

Bu mod bize ne tip yetkiler açar :Son kullanıcı olan deneyimli operatör burada program atma, çalıştırma, bazı izin verilen programları düzenleme, offset alma işlemlerini yapabilir.


Seviye 6-->Eğitimli Operatör

Bu modu kullanabilmek için Anahtar 1 konumuna getirilir.

Bu mod bize ne tip yetkiler açar :Son kullanıcı olan eğitimli operatör burada program atma, çalıştırma, offset alma işlemlerini yapabilir.


Seviye 7-->Operatör

Bu modu kullanabilmek için Anahtar 0 konumuna getirilir.

Bu mod bize ne tip yetkiler açar :Son kullanıcı olan operatör burada program atamaz, çalıştırma yapamaz, offset alamaz. Burada operatör yenidir. Operatöre makine tanıtılırken bu mod kullanılır.


Yukarıda dikkat edilirse; Seviye 1 her şeyi yapabilmekte seviye artıkça yetkiler düşmektedir. Her makine makine üreticisi tarafından ayarları yapılır bu yüzden sizin makineniz yukarıdaki yetkilere benzeyebilir.

Teşekkür ederim

Murat Gülel

bottom of page