top of page

ST Programlama Dili - Bölüm 1

Merhabalar

Bugünden itibaren beraber ST programlama dili hakkında genel bilgiler ve uygulamalar üzerinden çalışacağız.


Peki Nedir bu ST dersek?


ST, Pascal Programlamaya benzer üst düzey bir programlama dilidir.

ST, 1993 yılında Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından IEC 61131-3 Uluslararası Standardında geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. Standart beş PLC programlama dilinden oluşur ve bunlardan en bilineni ve yaygın olarak kullanılanı Merdiven Diyagramı (LD) dilidir.ST ve LD'ye ek olarak, diğer PLC programlama dilleri arasında Fonksiyon Blok Şeması (FBD), Komut Listesi (IL) ve Sıralı Fonksiyon Şeması (SFC) bulunur.


2010'dan bu yana PLC'ler için ST programlamanın kullanımı genelinde yaygınlaştı ve birçok şirket artık tamamen ST'de programlanmış PLC'ler sunuyor.Bu, endüstri genelinde ST programlama yeteneklerine olan talebin arttığı anlamına gelmektedir. Bu yazı serilerinde sizlere bu ST yi öğretmeye çalışacağım.


ST programlamayı öğrenirken LD veya diğer PLC programlama dillerinde nasıl programlanacağını bilmek gerekli değildir. Ancak ST programlamayı öğrenebilmek için belirli bir matematik, mekanik, elektronik, otomasyon çözümleri ve temel PLC bilgisi gereklidir. Üst düzey bir programlama dili (ör. VB, C++, C#, Python) bilgisine sahip öğrenciler, kodlama yapılarındaki benzerlikler nedeniyle ST'yi nispeten kolay öğrenebileceklerdir. Bir PLC içindeki program yürütme, bir PC veya akıllı telefon üzerinde çalışan geleneksel bir program veya Uygulama ile karşılaştırıldığında farklıdır.


ST Dilinin Avantajları


ST esnek ve evrensel bir programlama dilidir. ST programlama kodu LD gibi grafiklere değil metne dayalı olduğundan, kod farklı PLC türleri arasında kolayca kopyalanabilir ve hatta sadece donanım ayarı yapıldıktan sonra çalışabilir.


ST programlama kodu metin cümlelerine benzer ve çalışma, Microsoft Word gibi üzerinde çalışmayı kolaylaştıran bir kelime işlemci programıyla aynı şekilde yürütülür. Sonuç olarak, bir kelime işlemci programı veya bir metin editörü kullanılırken aynı çalışma yöntemleri uygulanır. Çok yapılandırılmış doğası nedeniyle ST, karmaşık matematik, kodun yeniden kullanımı veya karar vermeye dayalı görevler için idealdir (örn. otomatik enerji optimizasyonu, algoritmalar, proses tesislerinde veri toplama ve düzenleme).PLC Programlama deneyimine sahip olmak, PLC'ler de diğer programlama dillerine geçiş yapmak ve robotik veya Visual Basic programlama dahil otomasyon daha kolay olacaktır. Son yıllarda artan sayıda şirket ST programlamaya geçti. Bunun nedeni, diğer dört PLC programlama diline (LD, SFC, FBD ve IL) kıyasla ST programlama dilinde sağlanan bir takım avantajlardır.


ST programlama dilinin avantajları şunlardır:

  • ST Programlama kodu, farklı PLC türleri ve markaları arasında nispeten kolayca kopyalanabilir.

  • Matematiksel hesaplamalar, formüller ve algoritmalar ve büyük miktarda veriyi (Büyük Veri) yönetmek için en uygun PLC dilidir.

  • Birçok yaygın programlama dili (C++, C#, VB, PASCAL), ST program yapısı ile benzerlikler paylaşır. DiÄŸer PLC dilleri (LD, SFC ve FBD), programın bölümlerinin yine de ST'de yazılmasını gerektirir.

  • ST PLC programlama kodunun belgelenmesi, diÄŸer PLC programlama dillerine kıyasla belgeleme, açıklama ve yazdırma sırasında daha az yer gerektirir.

  • Program kodundaki yorumlar, GIT veya Subversion4 üzerinden sürüm kontrolü için en kolay PLC dilidir. Bence bu önemli özelliÄŸidir.

ST programlama dilinin dezavantajları şunlardır:

  • Büyük bir dezavantaj, birçok teknisyen , elektrikçi ve mühendisin yalnızca LD'de programlama yapabilmesidir.ST program kodunu anlamaları zordur çünkü metinle yazılmıştır ve LD program kodu gibi grafiksel deÄŸildir

  • Bir programın yapılandırılmasında belirli bir düzeyde deneyim gerektiÄŸinden, ST'de programlama yapmak kolayca kafa karıştırıcı olabilir.

  • Deneyimsiz kiÅŸiler bir ST programında hata bulmada (debug) zorluk çekebilir.

  • Küçük (Mikro) PLC ' ler normalde ST Programlamaya izin vermez.

  • Bir güvenlik PLC 'sinde ST Programlaması uygulamak normalde mümkün deÄŸildir.ST programlamada uzman seviyesine ulaÅŸmak, genellikle resmi bir kursun veya eÄŸitimin tamamlanmasının ardından üç ila beÅŸ yıl sürer.


Bir dahaki bölümde görüşmek üzere.

İyi günler ve iyi çalışmalar


Murat Gülel

bottom of page